Календар школяра

Пошук по сайту

Карта відвідування

лічильник відвідувань

Вхід для користувачів


Козацька педагогіка - найвище досягнення української національної системи виховання

1. Загальні риси української козацької педагогіки

         Своєрідність сучасного розвитку України характеризується відродженням коренів нашої національної минувшини: історії, державних традицій, духовності. І це не випадково, адже без кореня гине все живе. Корінь людського зростання – у пам’яті, духовній культурі, національній гордості. Вони як сполучна ланка, яка не допустить, щоб молода людина відлучилася від своєї землі.

         Перед незалежною Україною постала історичної ваги проблема творчо відродити українське національно-патріотичне виховання і водночас піднести його на сучасний рівень наукового і культурного розвитку. Для нашого народу національний принцип виховання нерозривно пов'язаний з козацькою педагогікою, яка стала найвищим досягненням національної системи виховання. Це частина народної педагогіки в її вершинному вияві, народна виховна мудрість, яка головною метою ставила формування мужнього громадянина з яскраво вираженою українською національною свідомістю.

         Козацька педагогіка навчала відповідальності за збереження й примноження духовних надбань нації. Золотими правилами були заповіді лицарської честі, геройської звитяги, усвідомленої самопожертви заради торжества справедливості. Система освіти й виховання у школах Запорозької Січі  також передбачала формування у молоді певної системи доблесті та звитяги: готовності боротися до загину за волю, честь і славу України; нехтування небезпекою; ненависть до ворогів, прагнення визволити рідний край від завойовників; здатність відстоювати рідну мову, культуру; героїзм, подвижництво у праці та в бою в ім'я свободи і незалежності України.

         Таким чином, козацька педагогіка виховувала українського патріота, незламного громадянина – борця за права народу, господаря своєї землі. Це була наука про виховання мужності, патріотизму, доброти, братерства, взаємодопомоги, фізичної досконалості, віри у свої сили, можливості.

2. Шляхи впровадження козацької педагогіки

         Творче відродження і виховання сучасної молоді на традиціях українського козацтва - історична необхідність. Під час відродження України насамперед потрібен культ лицарства, духовних висот козаків. Для цього треба використовувати нові форми виховної роботи на традиціях українського козацтва, щоб планка національної свідомості неухильно підіймалася все вище і вище.

         Сьогодні  почалося активне відродження козацьких виховних традицій. Козацький рух в сучасній Україні з кожним роком стає більш організованим, козацька ідея знаходить численних прихильників в усіх регіонах держави. Відродження козацької педагогіки сприяє вихованню фізично здорових, морально чистих, мужніх і сильних духом громадян — патріотів рідної землі.

         Одним із найперших кроків у справі реалізації ідей і засобів козацької педагогіки має бути поширення знань про козацький національно-визвольний рух, про заслуги козаків у боротьбі з чужоземними загарбниками. У цій справі допоможуть фольклорні джерела, історичні документи, зокрема козацькі літописи, наукові праці про героїку козаччини М.Костомарова, В.Антоновича, М.Грушевського, М.Аркаса, Д.Яворницького, Д.Дорошенка, І.Огієнка, І.Крип’якевича, О.Апанович, художні твори Т.Шевченка, П.Куліша, Б.Грінченка, А.Чайковського, О.Олеся, Б.Лепкого, поетів В.Симоненка, Л.Костенко, І.Драча, Д.Павличка та ін. У процесі такої пізнавальноїв дітей  роботи  формується національна свідомість і самосвідомість,  підвищується морально-етичний рівень, формується палкий патріотизм, світогляд громадянина незалежної України. Вивчення історії українського козацтва сприяє пробудженню у молоді любові до героїчного, переконує в тому, що за будь-яких історичних часів в житті завжди є місце для подвигів, вірного служіння рідному народу, Батьківщині.

         Втілення в життя козацької педагогіки відбувається також через дослідження й практичне відродження військово-спортивного мистецтва наших предків. Сучасних учнів захоплює військова стратегія й тактика козаків, їхнє озброєння, майстерність у будівництві фортець, військових таборів, веденні бою  тощо. Не випадково, останнім часом з'явилася значна кількість різноманітних військово-спортивних клубів, секцій, в яких діти  можуть на практиці оволодіти елементами бойового мистецтва запорожців. Творчо продовжуючи козацькі традиції, молоді українці виростатимуть фізично здоровими, морально чистими, відданими національним інтересам і загальнолюдським цінностям.

         Ще один шлях відродження козацьких виховних традицій - створення всеукраїнських дитячих і юнацьких організацій.

3.Дитячий козацький рух в Україні

         Зі здобуттям незалежності в Україні сформувалися сприятливі умови для творчого відродження дитячих і молодіжних козацьких організацій,  які в основу своєї діяльності поклали козацькі традиції, мораль, історію. На всеукраїнському рівні дитячий козацький рух представлений такими організаціями як "Січ", "Козаченьки", "Дніпровська Січ", "Сокіл", "Луг". Спільною метою таких організацій є формування й виховання козака-лицаря, палкого патріота, мужнього громадянина, захисника рідної землі з яскраво вираженими українською національною свідомістю й самосвідомістю, світоглядом і характером, високою мораллю й духовністю.

         У багатьох сучасних школах також  створені "Козацькі республіки" -   самодіяльні добровільні об'єднання учнів, основною метою яких є формування національно свідомих громадян України, творче продовження в сучасних умовах козацьких звичаїв і традицій, вироблення в  кожного члена організації прагнення розвивати в собі кращі людські риси українця – патріота .

Коломійченко Л.М., педагог-організатор


09 March 2016 г.
11657   1

Інтернет-олімпіади



Посилання





Національна дитяча гаряча лінія


Конкурси