Календар школяра

Пошук по сайту

Карта відвідування

лічильник відвідувань

Вхід для користувачів


Марко Вовчок

  Народилася Марко Вовчок (літературний псевдонім Марії Олександрівни Вілінської) 10 (22) грудня 1833р. в маєтку Єкатерининське Єлецького повіту Орловської губернії у збіднілій дворянській сім'ї. Виховувалася в приватному пансіоні в Харкові.
      На формуванні поглядів письменниці позначилося тривале перебування в інтелігентних сім'ях родичів. В салоні її тітки К.П.Мардовіної в Орлі Марія познайомилася з майбутнім своїм чоловіком, українським фольклористом і етнографом О.В.Марковичем. Проживаючи в 1851 — 1858 рр. у Чернігові, Києві, Немирові на Вінниччині, Марія Олександрівна досконало вивчила життя, культуру, мову українського народу. Пізніше у Петербурзі (1859) вона вже як автор збірки “Народні оповідання” потрапляє в коло таких літераторів, як Т.Шевченко, І.Тургенев, М.Некрасов, О.Плещеев. По-дружньому прийняв письменницю також гурток українських культурних діячів у Петербурзі, зокрема В.Білозерський, М.Костомаров, П.Куліш.
      Під час перебування в 1859 — 1867 рр. за кордоном (Німеччина, Швейцарія, Італія і переважно Франція) Марко Вовчок зустрічається з Д.Менделєєвим, О.Бородіним, І.Сєченовим, О.Герценом, Л.Толстим, Жюлем Верном.
   Після повернення з-за кордону Марко Вовчок зближується з М.Некрасовим, М.Салтиковим-Щедріним, Г.Єлисеєвим.
      Збірка перших творів Марка Вовчка, написаних у
немирівський період життя, вийшла в Петербурзі під назвою “Народні оповідання” (1857). У Немирові написані більшість її перших оповідань російською мовою (збірка “Рассказы из народного русского быта”, 1859), повість “Інститутка”.
     Період перебування за кордоном особливо характерний тим, що Марко Вовчок як український прозаїк розробляє жанри психологічної повісті (“Три долі”) й оповідання (“Павло Чорнокрил”, “Не до пари”), історичної повісті та оповідання для дітей (“Кармелюк”, “Невільничка”, “Маруся”), створює жанр соціально-побутової казки (“Дев'ять братів і десята сестриця Галя”).
      У 1867 — 1878 рр. найяскравіше виявився талант письменниці як російського романіста. Нею перекладено російською мовою багато творів з французької, англійської, німецької, польської літератур, зокрема п'ятнадцять романів Жюля Верна.
        Історичні повісти та оповідання для дітей “Кармелюк”, “Невільничка”, “Маруся” ще за життя Марка Вовчка здобули широку популярність. Повість “Маруся”  була перекладена кількома європейськими мовами. В переробленому П.-Ж. Сталем вигляді вона стала улюбленою дитячою книжкою у Франції, відзначена премією французької академії і рекомендована міністерством освіти Франції для шкільних бібліотек. Найвизначніша історична повість-казка Марка Вовчка “Кармелюк” написана в 1862 — 1863 рр. ...

Автор та назва книги

Рік видання

Кількість

1

Марко Вовчок “Козачка”  

1974

8 книг

В збірку увійшли найкращі твори для дітей, що полонять правдою життя, палким протестом проти кріпосницької деспотії та самовідданою любов'ю до народу.

2

Марко Вовчок  “Казки”

1991

1 книга

До книги увійшли казки української та російською мовами, пройняті духом волелюбності, вірою в перемогу добра над злом.

3

Марко Вовчок “Народні оповідання”

1983

25 книг

До книжки увійшли твори, у яких вона малює тяжке підневільне життя селян за часів кріпаччини, показує жорстоку поміщицьку експлуатацію, непримиренність і прагнення народних мас вирватися з-під гніту кріпацтва.

4

Марко Вовчок “Народні оповідання

1989

8 книг

До книжки  ввійшли народні оповідання та повісті “Інститутка” й “Три долі”, сповнені глибокого співчуття до покріпачених селян.

5

Марко Вовчок  Твори

1972

1 книга

До збірки увійшли українські оповідання та повісті, російські оповідання та повісті, нариси та статті, з листів та спогади.

6

Марко Вовчок  “Твори в семи томах ”Том 6    

1966

2 книги

До збірки ввійшли ”Отдых в деревне”, казки та повісті, твори французькою мовою...

7

Навчальний посібник “Жива душа ”твори Марка Вовчка 

2003

12 книг

Книга вміщує повісті, оповідання та казки письменниці Марка Вовчка “Інститутка”, “Три долі”, “Народні оповідання”, “Ледащиця”, “Два сини”, “Игрушечка”, “Маша”, “Кармелюк”, “Невільничка” та ін.

8

Марко Вовчок, Наталія Кобринська, Ольга Кобилянська “Українська жіноча проза”    

   2007

1 книга

У книзі подано найвідоміші твори видатних українських письменниць. Їх героїні представлені у суворій реальності свого життя. Вони зосереджують увагу на вічних проблемах кохання, самоствердженні себе як особистості, правдиво відтворюють долю української жінки того часу.


23 December 2013 г.
18324   1

Інтернет-олімпіади



Посилання





Національна дитяча гаряча лінія


Конкурси